Alt du skal vide om edderkopper

edderkopper

Edderkopper findes over alt på Jorden, lige udover Antarktis, og de har været her i millioner af år. Derfor er det klart, at de også kommer ind i de danske hjem en gang imellem.
Men hvad ved du egentligt om edderkopper? Du tror måske, at vi spiser flere edderkopper om året i søvne, men det gør vi ikke. De færreste af os ved dog meget mere end de små kryb – læs videre og find ud af mere om edderkoppen!

Mange edderkopperne kommer udefra

I dag kommer mange edderkopper, hvis ikke alle, der er i de danske hjem, udefra. Det er fordi, at vi tit har vinduer og døre åbne ud til naturen – dette er en nærmest en invitation for edderkopperne til at komme ind.
De kan dog også komme ind igennem små sprækker og revner i huset. Man kan faktisk forhindre dette ved at få udført en tætning, som er med til at lukke disse revner.

Arterne i Danmark

I Danmark findes der lidt over 500 forskellige arter af edderkopper. Langt de fleste af dem er svære at kende forskel på, fordi de, for det blotte øje, ligner hinanden rigtigt meget.

Derudover er der en god chance for, at du simpelthen aldrig kommer til at møde dem. Langt de fleste edderkopper kommer simpelthen ikke indenfor og lever derfor ude i skovene eller under jorden.
Og det kan med det samme nævnes, at vi i Danmark ikke har nogle farlige edderkopper. I landet har vi den store husedderkop, som kan bide – men ikke nok til at bryde igennem huden.

Den giftigste edderkop

Skrækhistorierne om giftige edderkop er sjældent særligt sande – ofte er vi mennesker bare rigtigt bange for dem.
Den mest giftige edderkop er Tragtspinderen fra Australien, hvis bid faktisk kan forårsage død. Heldigvis har vi dog længe haft en modgift – siden dens tilgængelighed i 1981 er der ingen i verdenen, som er døde af bid fra denne edderkop!

Hvordan kommer man af med edderkopper i hjemmet?

Mange af os vil gerne af med edderkopperne i vores hjem, i hvert fald dem, som vi falder over. Dette involverer flere forskellige ting.

Først og fremmest er det en god idé at holde huset rent. Det handler om at komme rundt i krogene og støvsuge.
Samtidig er mange edderkopper ikke glade for lugten af citron og pebermynte, og derfor kan du med fordel skabe denne duft i de områder, hvor edderkopperne ofte kommer.

Men du skal ikke jage edderkopperne i dit hjem

Det kan være fristende bare at lede efter edderkopperne alle vegne for at få dem ud. Det ville dog være en rigtig dårlig idé – det siger forskningen i hvert fald.
Mange edderkopper er nemlig med til at spise rigtigt mange små insekter og andet kravl, som eksisterer både inde og ude. Faktisk op til 800 millioner tons om året. Derfor kan det være okay at dræbe dem, hvis man har araknofobi – men ellers bør man simpelthen tage dem udenfor.

Posted in Dyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *