Hvad er spær beregning og hvorfor er det vigtigt

spær

Har du overvejet at få bygget om i dit hus har du måske hørt om termen spær beregning, men undret dig lidt over hvad det dækker over.

Spær beregning er hovedsageligt et udtryk for ingeniører. Det er en del af de statistiske beregninger der skal foretages af en ingeniør, når der skal bygges om og som skal nøje dokumenteres. Det er udtryk der dækker over spærenes bæreevne overfor belastninger som eksempelvis en tagkonstruktion bliver udsat for – det kan være i form af hvad man selv bygger oven på det, men også hvad der kan komme af sne eller blæst, der kan påvirke vægten.

En sådan beregning er naturligvis meget, meget vigtigt for at en ombygning eller en opbygning af et hus kan fungere ordentligt.

Tagkonstruktioner kommer i mange forskellige typer. Oftest er det en arkitekt der tegner hvordan de tænker et tag skal se ud, hvorefter det er ingeniørens job at få arkitektens tanker til at være realistiske i form af hvad huset kan holde til. Derfor er det meget vigtigt at disse udregninger bliver så nøjagtige, så man ikke pludselig står med et tag der falder sammen, fordi der kommer lidt sne en vinter.

Hvornår gør man brug af spær beregninger?

Har du været involveret i et nybyggeri eller har du skulle skifte et helt tag i dit hjem, så har du nok stødt på spær beregninger før. Det er nemlig 2 af de tilfælde, hvor man er nødsaget til at få en ingeniør til at foretage spær beregninger, for at være sikker på at man får et resultatet der ikke er potentielt farligt. Skal du have lagt solceller på taget, skal du i rigtig mange tilfælde også have lavet en spær beregning, da det skal klarlægges om dit tag kan holde til at der bliver lagt ekstra vægt på, i form af solceller.

Det er tydeligt, at en spær beregning er nødvendigt i alle tilfælde hvor man laver om eller tilføre mere vægt på ens hus eller bygning. Det er katastrofalt, hvis der ikke er taget højde for ekstra vægt og spærene giver efter og det braser sammen.

Hvad er prisen på en spær beregning?

Prisen på spær beregninger er meget varierende. Opgaverne kan gå fra mindre parcelhuse til store domiciler og alt andet i mellem. Det er derfor altid en rigtig god ide, at få en tilbud fra et ingeniørfirma, eller flere – når du skal til at have foretaget beregninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *