Kampen mod dårligt selvværd

I en længere årrække gik jeg rundt med en dårligt selvværd. Det var noget som virkelig trak mig i den forkerte retning når jeg skulle tage beslutninger. Selv den mindste personlige risiko kunne medføre at jeg gik helt i stå og ikke kunne tage en beslutning. Jeg udskød det – gik om den varme grød som man siger.

Mine omgivelser mærkede det også. Jeg begyndte også at påvirke mine præstationer ikke bare til sport, men også rent arbejdsmæssigt.

Der gik som sagt en del år hvor jeg havde det sådan. Selvom jeg godt vidste den var gal skænkede jeg  en tanke at jeg kunne jo søge behandling til lavt selvværd.

En dag læste jeg en bog som egentlig var minded på produktivitet og effektivitet. Jeg har desværre glemt hvad den hed, men bogen lærte mig trin-for-trin hvordan man skulle arbejde med en større opgave. Han sammenlignede det med at skulle spise en elefant. Hvis man skal spise en elefant, så er man nød til at skære den op i mindre stykker. Meget mindre stykker.

Af en eller anden årsag trickede det et eller andet hos mig. Jeg fandt ud af at jeg skulle begynde at arbejde med mit selvværd på nøjagtig samme måde som når man spiser en elefant.

Jeg startede med at skrive hvilke situationer det var jeg oplevede lavt selvværd i. Dem var der mange af, men alene det jeg fik sat ord på var føltes det hele meget bedre.

Herefter fandt jeg ud af hvilke af disse situationer jeg kunne forsøge at udelukke i mit liv. Det var ikke noget jeg kunne gøre over en kam. Jeg havde nogle forpligtelser rundt omkring, som jeg syntes var vigtige. Men henover det næste års tid fik jeg faktisk ryddet ud i disse situationer.

En af de situationer hvor jeg oplevede at mit  selvværd kom på prøve var en tillidspost jeg havde på jobbet. Det krævede en hel del mod, men jeg tog mig sammen og fik sagt posten op.

Samtidig fik jeg erstattet dem med nye situationer og oplevelser hvor jeg kunne opbygge mit selvværd. Eksempelvis begyndte jeg at løbe. Løb er et super godt sted at arbejde med selvværdet, for du kan så nemt måle fremskridt – også selvom det bare er helt små fremskridt. Og med fremskridt opbygges selvværd.

Det har taget nogle år at komme til hvor jeg er nu og det smitter af på min familie at de også kan mærke at de har en mor med selvtillid og selvværd.

Men det har været et langt og sejt træk. Det tror jeg det havde været uanset om jeg havde søgt professionel hjælp eller gjort det selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *